Мере и Румсдал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на округот Мере и Румсдал

Мере и Румсдал (норвешки: Møre og Romsdal) е округ во западниот дел на Норвешка. Административен центар е Молде. Бројот на жители во округот Мере и Румсдал според пописот извршен во 2004 година изнесува 244.570, а површината 15.121 км2.

Грбот потекнува од 1978 година и на него се наоѓаат три викиншки бродови.