Региони во Исланд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Регионите во Исланд сочинуваат едни од административните единици во земјата. Регионите имаат статистички намени. До 2003 година, регионите и изборните единици биле исти, но по 2003 година се создале нови изборни единици.

Преглед на регионите[уреди | уреди извор]

Регионите во Исланд
Бр. Име Исландски Население
(2008)
Површина
(км²)
Густина
жит/км²
ISO Седиште
1 Престолнински Höfuðborgarsvæði 200.969 1.062 167,61 IS-1 Рејкјавик
2 Јужен Полуостров Suðurnes 21.431 829 20,18 IS-2 Кеплавик
3 Западен Vesturland 15.601 9.554 1,51 IS-3 Акранес
4 Западни Фјордови Vestfirðir 7.279 9.409 0,85 IS-4 Исафјердир
5 Северозападен Norðurland vestra 7.392 12.737 0,73 IS-5 Сејдауркроукир
6 Североисточен Norðurland eystra 28.925 21.968 1,21 IS-6 Акирејри
7 Источен Austurland 13.786 22.721 0,52 IS-7 Ејилстадир
8 Јужен Suðurland 23.972 24.526 0,87 IS-8 Селфос
Исланд Ísland 319.355 102.928 3,1

Поврзано[уреди | уреди извор]