Санџак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скопски санџак

Санџак е подрачје, управна единица на чело со санџак-бег, врховен воен и административен старешина, територијална единица во Отоманското Царство, помала од вилает. Еден голем вилает обично бил поделен на два или три санџаци, чиј управител се нарекувал мутесариф, кој исто така има ранг на паша. Помала единица од санџакот е каза, управувана од кајмакам, кој има ранг на бег и е еднаков на полковник во војската. Најмала територијална единица е нахија, управувана од мудир.