Паша

Од Википедија — слободната енциклопедија

Паша (турски: paşa) е турска воена титула со ранг на генерал, но и висок ранг во кралството Египет во 20 век.

Во рамките на Отоманското Царство, султанот имал право да ја даде титулата паша.[1] Според рангот, пашите биле над беговите и агите, но биле под кедивите и везирите.

Мустафа Кемал Паша

Пашата како тема во народната поезија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Garnett, Lucy Mary Jane. Turkish Life in Town and Country. G.P. Putnam's Sons, 1904. p. 5.
  2. Хајдуци. Београд: Народна књига, 1965, стр. 25-30.
  3. Хајдуци. Београд: Народна књига, 1965, стр. 122-124.
  4. Macedonian Folklore Classics, Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.
  5. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 29-31.