Султан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Султан (арапски: سلطان) е арапски збор која има многу различни значења. Најмногу, овој збор се преведува како моќност, авторитет, раководител и слично. Зборот султан најмногу се употребува од страна на муслиманските независни владетели. Прв кој се нарекол со оваа титулата бил султан Махмуд Газни (998 - 1030), а покасно била користена и од останатите владетели на Отоманската империја и од мамелуците во Египет.