Ага

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ага (турски: ğa – водач, владател) — назив кој во Османлиското Царство се користел за заповедник во турската платеничка војска[1] или земјопоседник, заможен граѓанин, господар[1]. Подоцна, особено во XIX век, ага станал назив за угледни господа[1] кои главно биле школувани или пак заземале важни бирократски места. Така, како и бег, оваа титула попримила смисла на „господин“.

Во Османлиското Царство овој израз се употребувал за командири на различни гранки од војната служба. Заповедникот на јаничарите бил познат како ага на јаничарите. Заповедниците на турската платена војска секогаш имале додаток, на пр. азап-ага, бешли-ага.

Како титула се додава и како титула зад личното име, на пример Ахмет-ага, Смаил-ага, Таир-ага.

Ага е чест назив и семејно име во Пакистан и Авганистан.

Агата како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Ага“ — Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „Иво Сенковић и ага од Рибника“, во: Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 331-341.