Кајмакам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Кајмакамот на Цариград со неговите придружници“, анонимен грчки сликар, околу 1809 година

Кајмакамтурска цивилна титула што се употребувала за управителот на казите. Кајмакамот имал ранг на бег, што е еднакво на полковник во војската.