Петар Дукљански

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оловниот печат пронајден во 19-ти век со натпис „Петар, архонт на Дукља, Амин".

Петар (српски: Петaр) бил архонт на Дукља во 10-от век. Единствена позната информација за него дознаваме од еден оловен печат пронајден во 19-от век. Текстот на печатот е со грчки натпис, ΠΕΤΡ[Ο]Υ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΔΙΟΚΛ[Ε]ΙΑ[Σ] ΑΜΗΝ, т.е. "[Печат] на Петар, архонт на Дукља, Амин". Тоа покажува дека иако Дукља претрпела превирања во 9-от век, регионот сè уште бил под византиска власт или барем културно влијание.[1]

Малку се знае за историјата на Дукља до 10-от век.[2] Според Летописот на поп Дукљанин напишан во 13-ти век, таткото на кнезот Јован Владимир (кој владеел ок. 1000 – 1016) се викал Петрислав, што значи дека можеби станува збор за истата личност.[3]

Notes[уреди | уреди извор]

  1. McGeer 2005, p. 155.
  2. The former Yugoslavia's diverse peoples: a reference sourcebook, p. 24.
  3. Živković 2006, "Владимир".

References[уреди | уреди извор]