Рашка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Статии поврзани со јужнословенскиот народ
Срби
Serbian Cross.svg

Српска култура
Книжевност · Музика
Уметност · Кинематографија
Кујна · Народна носија

Историски српски земји
Бела Србија · Рашка · Дукља
Захумје · Босна · Херцеговина
Зета · Косово и Метохија · Војводина
Лика · Кордун · Банија · Славонија

Српски наречја и говори
Српски јазик
Штокавски дијалект · Екавски изговор
Јекавски изговор · Икавски изговор
Торлачки дијалект · Шатровачки говор

Религија
Српска Православна Црква
Свети Сава · Пеќска патријаршија

Историја
Потекло · Владетели
Немањиќи од Србија
Обреновиќи од Србија
Караѓорѓевиќи од Србија

Oстанати статии поврзани со Србите
Србофобија · Србоманија
Велика Србија · Југословенски војни
Познати Срби · Знаме на Србите
Оцила

Рашка, историска српска земја и област во југозападна Србија кој името го добила според истоимената река. Рашка била значајна српска жупа во периодот на Средниот век, а великиот жупан Стефан Немања успеал да ја направи Рашка најмоќна меѓу српските жупи, така преземајќи го приматот од Зета. Престолнина на Рашка бил градот Рас, недалеку од денешен Нови Пазар. Од Рашка ќе се развие средновековното кралство Србија на чело со династијата Немањиќ.

Рашка првпат се споменува во 1189 година како Расција. Оттогаш во западниот свет Србите биле именувани како Расцијани, Раицени или Раци. Последниов термин преминал во навредливо унгарско име за Србите. Заради бројноста на Србите во Војводина и Славонија, понекогаш за нив (особено за Војводина) се користел терминот Мала Рашка.