Кубрат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кубрат
Творец и прв владетел на Велика Бугарија
Роден ок. 605
Починал ок. 665
денес Украина

Кубрат (бугарски: Кубрат, грчки: Χουβρατις) е еден од првите бугарски владетели. Тој ја создал племенската конфедерација Велика Бугарија, која што се наоѓала на територијата на денешната Украина во 7 век.


Органа >>> хан на Велика Булгарија (632— ок.665) >>> Батбајан


Бугарски владетели

Старата голема Бугарија (632681 г.)

Канови (ханови): Кубрат | Батбајан

Прва бугарска држава (6811018 г.)

Канови (ханови): Аспарух | Кубер (во Македонија) | Тервел | Кормесиј | Севар | Кормисош | Винех | Телец | Савин | Умор | Токту | Паган | Телериг | Кардам | Крум | Омуртаг | Маламир | Пресијан

Кнезови: Борис I (Михаил) | Владимир (Расате)

Царови: Симеон I | Петар I | Борис II |

Втора бугарска држава (11861396 г.)

Царови: Иван Асен I | Теодор-Петар IV | Иванко | Калојан | Борил | Иван Асен II | Калиман I Асен | Михаил II Асен | Калиман II Асен | Мицо Асен | Константин I Тих Асен | Ивајло | Иван Асен III | Георги I Тертер | Смилец | Чака | Тодор Светослав | Георги II Тертер | Михаил III Шишман Асен | Иван Стефан | Иван Александар | Иван Шишман | Иван Срацимир | Константин II Асен

Трета бугарска држава (после 1878 г.)

Кнез: Александар Батенберг

Царови: Фердинанд | Борис ІІІ | Симеон ІІ