Номади

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скитиски коњаник 300 п.н.е.

Номади се заедница на луѓе кои се движат од едно до друго место и немаат постојано место на живеење. Денес, во светот постојат околу 30 до 40 милиони номади. Многу култури и заедници биле номадски, но денес номадските народи се среќаваат ретко поради индустријализацијата на светот.

Има три вида на номади:

 • номади што се преселуваат поради ловење,
 • номади што се преселуваат поради трговија,
 • и номади што се преселувале поради пасишта.

Номадите како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Понекогаш, номадите се јавуваат како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

 • „Номади“ - песна на српскиот поет Јован Дучиќ.[1]
 • „Номад“ (Nomad) - британска музичка група.[2]
 • „Американски номад“ (American Nomad) - американска музичка група.[3]
 • „Номад“ (Nomad) - песна на бразилската треш метал-група „Сепултура“ (Sepultura) од 1993 година.[4]

Спиок на номадски народи[уреди | уреди извор]

Бедуинец, Јордан
 1. Јован Дучић, Сабрана дела II, Песме љубави и смрти. Београд: Народна просвета (без дата), стр. 38-39.
 2. Англиска википедија (посетена на 7.2.2016)
 3. American Nomad, Официјално мрежно место (посетено на 7.2.2016)
 4. DISCOGS, Sepultura ‎– Chaos A.D. (пристапено на 30.8.2019)