Прејди на содржината

Ѕунгари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Историја на Монголија
Пред Џингис-хан
Монголско Царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Ќинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгѓанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиЅунгари (монголски:Зүүнгар) е заедничко име на неколку ојратски племиња што ја формирале и одржувале последната номадска империја во Источен Туркестан (денес познат како Синкјанг). Империјата опстојувала од 17 до 18 век.

Етимологија на име[уреди | уреди извор]

Името Ѕунгар потекнува од два монголски збора: Зүүн- што значи лево или синоним за исток според монголска гледна точка и гар што значи крило или рака. Значењето се поврзува со тоа што луѓето што живееле во тој регион биле најисточно племе од сите ојраци.