Трговија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Трговец во Германија, 16ти век

Трговијата се заснова на размена на добра и/или услуги. Размените можат да се одвиваат меѓу две странки (билатерална трговија) или меѓу повеќе од две странки (мултилатерална трговија). Во својата оригинална форма, трговијата подразбирала трампа т.е. размена на добра и услуги со еднаква признаена вредност за двете странки. Денешните трговци генерално преговараат користејќи стандардизиран медиум на размена т.е. пари, и ретко кога се трампаат: како резултат, можно е да се разликува купување и заработување од продавање. Појавата на парите (а подоцна и на кредитот, банкнотите и не-физичките пари) до огромен степен го поедноставува и промовира развојот на трговијата.Трговијата се дели на внатрешна трговија и надворешна трговија.Внатрешната трговија се дели на трговија на големо и трговија на мало. Според територијата, внатрешната територија може да биде државна, регионална, општинска, локална, месна и др. Надворешната трговија претставува увоз или извоз надвор од границите на државата.

Трговијата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Трговијата и трговците се јавуваат и како тема во уметноста и во популарната култура:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Белешка за писателот“, во: Т. М. Плаут, Скржавецот (Аулулариа). Скопје: Детска радост, 2013, стр. 136.
  2. MIT, Shakespeare (посетено на 24.1.2016)
  3. IMBd, The Merchant of Venice (2004) (посетено на 24.1.2016)
  4. Vlatko Stefanovski & Miroslav Tadic featuring Theodosii Spasov, Treta Majka. Avalon, 029, 2004.
  5. YouTube, The Raincoats - The Raincoats (full album) (посетено на 31.2017)