Трговска политика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Детали од Владата. Мурал од Елиху Ведер. Лоби до главната читална, зградата на Конгресната библиотека Томас Џеферсон, Вашингтон, D.C. Главната фигура седи на пиедестал и вели „ВЛАДА“ и држи табла на која пишува „ВЛАДА / НА НАРОДОТ / ОД НАРОДОТ / ЗА НАРОДОТ“. Потписот на уметникот е „ELIHU VEDDER / ROMA–1896“.

Трговската политика ги опфаќа сите мерки кои државата ги презема за да ги регулира трговските односи со другите држави, односно странство. Со цел да се оцени економската и политичката опревданост на трговската политика, особено е важно да се утврди кој добива а кој губи во трговската размена. Современата трговска политика во основа е протекционистичка. Протекционизмот и рестрикционизмот постојано се присутни во меѓународната трговска размена. Во настојувањето да обезбеди стабилен економски развој и да постигне внатрешна и надворешна рамнотежа, трговската политика е насочена кон остварување на економските цели: целосна вработеност, платнобилансна рамнотежа и ефикасно искористување на раположливите ресурси.

Поврзано[уреди | уреди извор]