Внатрешна политика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кај управувањето, внатрешна политика е поим обратен на поимот надворешна политика; се состои од политички активности на владата како одлуки, програми и дела кои се однесуваат на внатрешни работи, наспроти нејзиниот однос со други држави. Главни елементи на внатрешната политика се даночната политика, програмите за социјалната заштита и социјална помош, закони за животната средина, и регулативи за стопанските дејности и нивните практики.

Поврзано[уреди | уреди извор]