Надворешна политика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Надворешна политика е поим најчесто употребуван како синоним за дипломатија. Се состои од надворешно - политички активности на владата како одлуки, програми, стратегии и дела кои се однесуваат на надворешно - политички субјекти и работи, пред сè со други држави или мегународните организации. Главни правци на надворешната политика се билатералната и мултилатералната политика и програмите за заштита и промоција на дефинираните надворешно - политички цели и интереси на една држава на мегународен план односно во мегународните односи. По правило мегународните организации немаат класична надворешна политика (со исклучок на ЕУ). За мегународните организации се генерално употребува поимот " надворешните односи " кога политичките активности се однесуваат на субјектите надвор од членскиот рамка на организацијата, како правно лице.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Игор Јанев, International relations and foreign politics (with the example of Yugoslav relations with the United Nations), Institute of Political Studies, Belgrade, 2002.
  • Игор Јанев, Theory of international relations and foreign politics. publ.: “Plato”, Belgrade, 1998.