Офицер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Офицери на британската армија се подготвуваат за воена мисија во Авганистан

Офицер е член на воените сили или на друга униформирана служба (на пример, полиција) кој има наредбодавна положба.

Застапеност[уреди | уреди извор]

Офицер на индонезиската војска на свечена парада

Процентуалното учество на офицерите во воените сили е различно од земја до земја. На пример, во 2013 година, офицерите учествувале со 17% во британските воени сили[1] и 13,7% во француската армија.[2] Во 2012 година, 18% од германските воени сили биле офицери[3] и 17,2% од воените сили на САД.[4]

Меѓутоа, во минатото, офицерите биле значително помалубројни. Така, за време на Првата светска војна, помалку од 5% од британските воени сили биле офицери. На почетокот на XX век, само шпанската армија имала големо учество на офицерите од 12,5%.

Офицерски чинови[уреди | уреди извор]

Офицерите како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Офицерите како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Офицерите како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Офицерите како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Храбриот капетан“ (англиски: Brave Captain) — песна на американската рок-група fIREHOSE од 1986 година.[13]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „UK Armed Forces Annual Personnel Report“ (PDF). Ministry of Defence. 1 April 2013. Посетено на 25 December 2015.
 2. „Défense : Jean-Yves Le Drian supprime 580 postes d'officiers de l'armée française en 2013“. Latribune.fr. Посетено на 2017-08-20.
 3. Pike, John. „Germany - Military Personnel“. Globalsecurity.org. Посетено на 2017-08-20.
 4. „2012 Demographics Report“ (PDF). Militaryonesource.mil. Посетено на 2017-08-20.
 5. „General“, во: Riunosuke Akutagava, Rašomon. Beograd: Plavi krug; Zemun: Neven, 2003, стр. 159-166.
 6. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 92-96.
 7. Славко Јаневски, Како така? Зошто така? Сè да знае светов сакал! (Песните за деца). Скопје: Темплум, 2014, стр. 75.
 8. Italo Kalvino, Pre nego što kažeš „halo“. Beograd: Rad, 2001, стр. 41-46.
 9. Gabrijel Garsija Markes, Pukovniku nema ko da piše. Beograd: Sezam Book, 2012.
 10. Миливоје Јовановић, „Песник Борис Пастернак“, во: Борис Леонидович Пастернак, Песме и поеме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. IV.
 11. IMDb, An Officer and a Gentleman (1982) (пристапено на 4.3.2018)
 12. IMDb, Oficir s ruzom (1987) (пристапено на 4.3.2018)
 13. Discogs, fIREHOSE – Ragin', Full-On (пристапено на 4.12.2021)