Новела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Книжевност
Основни облици

Роман · Поема · Драма
Расказ · Новела

Родови

Епика · Лирика · Драма
Романса · Сатира
Трагедија · Комедија
Трагикомедија

Извори

Изведба (претстава· Книга

Форми

Проза · Стих

Историја и списоци

Општ преглед на книжевноста
Индекс на поими
Историја · Современа историја
Книги · Писатели
Книжевни награди · Награди за поезија

Дискусија

Критика · Теорија · Списанија

Новела е кратко прозно дело чија фабула се состои од исечок за нечиј живот, па така најчесто содржи само еден настан и само неколку ликови. Дејството се случува во релативно краток временски период и на релативно ограничен простор. Настанала во почетокот на ренесанса паралелно со романот во времето на секуларизацијата и десакрализацијата на книжевноста. За творец на ова дело се смета Џовани Бокачо, а за прва новела неговото дело Декамерон.