Чувашија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чувашская Республика
Чăваш Республики
Република Чувашија
Знамето на Чувашија
Знамето на Чувашија
Грбот на Чувашија
Грбот на Чувашија
Знаме Грб
Положна во Русија
Положна во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Приволшки
Површина: 18.340 км2
Население: 1.292.236 (2006.)
Главен град: Чебоксари
Густина на население: 21 жит./км2
Карта на Чувашија
Главниот град Чебоксари со заштитниот знак

Чувашија (рус. -Чувашская Республика, чувашки -Чăваш Республики) е автономна република во составот на Руската Федерација. Главен град е индустрискиот центар Чебоксари, кој има 453.700 жителии и се наоѓа на реката Волга. Втор град по големина е Новочебоксарск.

Географија[уреди | уреди извор]

Чувашија е сместена во централниот дел на Европска Русија, во срцето на Волга - Вјатка регионот, помеѓу Нижни Новгород и Казан.

На север и запад се граничи со Волга, со Мариј Ел на север и Нижни Новгород областа на запад. На југ границите се со Мордовија и Уљјановската област, и на исток со Татарстан.

Часовен појас[уреди | уреди извор]

Чувашија е сместена во московскиот часовен појас (MSK/MSD). UTC со разлика од +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Природни богатства[уреди | уреди извор]

Чувашија има ресурси како: гипс, песок, триполи глина, и тресет.

Клима[уреди | уреди извор]

Во Чувашија влијание има континенталната клима. Просечните температури се од −13 °C во јануари до 19 °C во јули. Просечните врнежи од дожд се околу 500 mm.

Демографија[уреди | уреди извор]

  • Популација

Според пописот во 2002, вкупното население во Чувашија изнесува was 1,346,300. 794,800, или 60.9% живеат во урбани предели. 510,200, или 39.1% живеат во рурални предели.

  • Наталитет (2005)
    • Раѓања: 13,133 (10.1)
    • Умирања: 19,682 (15.2)
  • Етнички групи

Според пописот во 2002 етничките Чуваши се 67.7% од вкупната популација. Други групи се Руси (26.5%), Татари (2.8%), Мордовијци (1.2%), Украинци (0.5%), и други кои се помалку од 0,5 %.

попис 1926 попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Чуваши 667,695 (74.6%) 777,202 (72.2%) 770,351 (70.2%) 856,246 (70.0%) 887,738 (68.4%) 906,922 (67.8%) 889,268 (67.7%)
Руси 178,890 (20.0%) 241,386 (22.4%) 263,692 (24.0%) 299,241 (24.5%) 338,150 (26.0%) 357,120 (26.7%) 348,515 (26.5%)
Татари 22,635 (2.5%) 29,007 (2.7%) 31,357 (2.9%) 36,217 (3.0%) 37,573 (2.9%) 35,689 (2.7%) 36,379 (2.8%)
Мордовијци 23,958 (2.7%) 22,512 (2.1%) 23,863 (2.2%) 21,041 (1.7%) 20,276 (1.6%) 18,686 (1.4%) 15,993 (1.2%)
Украинци 149 (0.0%) 3,629 (0.3%) 3,837 (0.3%) 4,487 (0.4%) 6,122 (0.5%) 7,302 (0.5%) 6,422 (0.5%)
Други 1,152 (0.1%) 3,074 (0.3%) 4,759 (0.4%) 6,443 (0.5%) 8,752 (0.7%) 12,304 (0.9%) 17,177 (1.3%)

Историја[уреди | уреди извор]

Постои теорија дека чувашките предци се Прабугарите кои живееле на северниот Кавказ од 5. до 8 век. Дел од Прабугарите во 7 век тргнале за Балканот каде што го формирале Првото Бугарско Царство, но подоцна биле асимилирани од Словените. Другиот дел од Прабугарите се преместиле до средна Волга. Чувашите се формирани во голем дел од тие Прабугари, кои не го прифатиле исламот во 10 век. Чувашија станала дел од Русија во 1551 година.