Де факто

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Де факто мапа на контрола на светот, мај 2019 година.

Дефакто (на латински de facto), во толковниот македонски јазик се дефинира со зборовите: всушност, во реалност. Правната терминологија го користи за да ја објасни состојбата помеѓу она што е дефинирано во правниот кодекс (де јуре на латински de iure), и состојбата која е реално отсликана во социополитичкиот живот.