Де јуре

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Де јуре (на латински: de iure) е лингвистичка и логична спротивност на дефакто. Во буквално толкување значи: „Врз основа на законот, согласно правото". Означува состојба која се темели на правен кодекс. Во правната терминологија кога еден се повикува на законот и законската пишана материја се повикува всушност на де јуре.