Панспермија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Слика на комета што носи бактериски облик на живот од вселената до Земјата

Панспермија — научен тек според кој животот на Земјата е донесен од други далечни места од вселената. Застапниците на оваа хипотеза ја прифаќаат идејата дека животот бил пренесен во облик на спори (од различни видови) од астероиди, комети итн. што паднале на нашата планета пред милијарди години. Еден од главните поддржувачи на оваа хипотеза е Сванте Арениус, шведски биохемичар. Тоа било побиено со откритието на П. Бекерле дека вселенските ултравиолетови зраци имаат смртоносно дејство врз живите организми.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rampelotto, P. H. (2010). „Panspermia: A promising field of research“ (PDF). Astrobiology Science Conference. 1538: 5224. Bibcode:2010LPICo1538.5224R.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]