Организам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ешерихија коли е чест пример на прокариотски микроорганизам
Габа паразитира на дрво

Во биологија и екологија, организам (на грчки organon = инструмент) — збир на органски системи кои влијаат еден на друг на тој начин што тие функционираат како повеќе или помалку стабилна целина и покажуваат одлики на живот.