Грб на Свети Евстахиј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на Свети Евстахиј

Грбот на Свети Евстахиј содржи го содржи штитот и националното мото. Грбот бил усвоен на 9 ноември 2004 од советот на островот Свети Евстахиј кога уште бил дел од Холандските Антили, и останал полноважен како грб на јавно тело Свети Евстахиј по раскинувањето.[1] Штитот е составен од три делови, претставувајќи го минатото, сегашноста и иднината на Златниот Камен (назив на историски Свети Евстахиј), Форт Орање (холандски: Fort Oranje), и рибата-ангел. Мотото на Свети Евстахиј е напишано подолу и гласи: superba et confidens (македонски: Горди и Самоуверни).[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Eilandsverordening tot vaststelling van de geldende Eilandsverordeningen voor het eilandgebied Sint Eustatius en het toekomstig openbaar lichaam Sint Eustatius (Verzamelverordening regelingenbestand Sint Eustatius)“ (холандски). overheid.nl. Посетено на 8 December 2010. Elandsverordening van 9 november 2004 tot vaststelling van het Wapen van het eilandgebied Sint Eustatius (A.B. 2004, no. 12).
  2. „Our Mysterious Blue Beads“. Sint Eustatius tourist office. Архивирано од изворникот на 2010-11-30. Посетено на 6 December 2010.