Грб на Аруба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на Аруба

Грбот на Аруба е дизајниран во Амстердам во 1955 година. Постојат седум елементи на грбот:

  • Лав на врвот на грбот ја симболизира моќта
  • Белиот крст на штитот ја симболизира верската посветеност
  • Под грбот се наоѓа ловров венец, симбол на мирот
  • Во горниот десен агол на грбот се наоѓа Арубското брдо Хоиберг
  • Во долниот десен агол се наоѓа велосипед, симбол на индустријата
  • Во горниот лев агол се наоѓа билката вистинска алоја, значаен извор на приход на островот
  • Во долниот десен агол се наоѓаат две раце кои се ракуваат, симбол на добриот однос на Аруба према светот

Поврзано[уреди | уреди извор]