Грб на Света Луција

Од Википедија — слободната енциклопедија

Грбот на Света Луција го дизајнирал Сиднеј Багшав во 1967 година, а усвоен е и истата година. На грбот се наоѓаат следните симболи: Тудор ружа (Англија), лале (Франција), стол (Африка), факел (да го осветли патот) и два папагали што ка симболизираат Света Луција. Мотото се наоѓа под грбот: "The Land, The People, The Light" (Земја, Луѓе, Свето).

Поврзано[уреди | уреди извор]