Грб на Бахамите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Бахами
Подробно
Држачисабјарка и фламинго
Мото"Forward, upward, onward together" (Напред, повеќе, далеку заедно)

Грбот на Бахами о сочинуваат штит поделен на два нееднакви хоризонтални делови. Во долниот дел се наоѓа едрилица]], а во горниот дел се наоѓа златно Сонце на сино поле. Шлемот на врвот на штитот е фронтално ориентиран, има златна боја, со сино-златен венец. На врвот на грбот се наоѓа школка. Држачи на штитот се сабјарка и фламинго. Делот од грбот е поделен на уште два дела - приказ на море под сабјарката и градина под фламингото. На златна трака е испишано мотото - "Forward, upward, onward together" (Напред, повеќе, далеку заедно).

Симболика[уреди | уреди извор]

Бродот претставува караката Санта Марија на Кристофер Колумбо, која плови под Сонцето. Држачите на штитот се националните животни на Бахамите, а на дното се наоѓа националното мото, додека пак делот ја симболизира географијата на островите - море и копно. Школката на врвот ја симболизира разновидната флора и фауна на островот.

Сјајните бои на грбот ја претставуваат сјајната иднина на островот.

Поврзано[уреди | уреди извор]