Прејди на содржината

Знаме на Уругвај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Уругвај - Пабељон
Знамето на Уругвај - Артигас
Знамето на Уругвај - Треинтаитрес

Знамето на Уругвај се састои од девет хоризонтални пруги во бела и сина боја. Во горниот лев агол се наоѓа бела подлога на која се наоѓа мајското сонце со 16 зраци. Знамето е усвоено првпат во 1828 година, а по мали измени повторно е усвоено во 1830 година. Уругвај од 1952 годин има три официјални знамиња, знамето на Пабељон се користи најчесто, а на државните институции секогаш се наоѓаат и по две други знамиња - Артигас и Треинтаитрес.