Знаме на Еквадор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Еквадор

Знамето на Еквадор е усвоено на 26 септември, 1860 година. Се состои од три хоризонтални траки, жолта, сина и црвена боја. На државното знаме, за разлика од цивилното се наоѓа и грбот на Еквадор.

Иако дизајнерот на знамето кажал дека бил инспириран од Гетовите симболики во боите во неговите дела имаат силно национално значење на Еквадор. Според него жолтата боја е симбол на земјоделието и богаствата, сината боја симбол на океанот и небото а црвената крвта на оние кои го дале својот живот за слобода.