Знаме на Суринам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Суринам, 2:3
Претседателско знаме.

Знамето на Суринам е официјалното знаме во државата кое е составено од пет хоризонтални ленти, од кои средната е најголема и е во црвена боја. Над и под црвената лента има две бели мали ленти кои пак се веднаш до две поголеми зелени ленти. Во средината на знамето се наоѓа голема жолта петокрака.

Знамето било усвоено на 25 ноември 1975 година, веднаш по независноста на Суринам. Ѕвездата го симболизира единството на етничките групи во државата, црвената боја претставува напредок и љубов, зелената надеж и плодност и белата мир и правда.

Останати знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]