Знаме на Парагвај

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Парагвај
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 3:5
Опис Три еднакви хоризонтални ленти со грбот во средина.
}}
Варијанта на знамето на Парагвај
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 3:5
Опис Три еднакви хоризонтални ленти со грбот во средина.

Знамето на Парагвај е официјалното знаме на оваа јужноамериканска држава. Тоа е единствено знаме во светот кое што има различни грбови на лицето и опачината на знамето.

Опис[уреди | уреди извор]

Знамето е тробојно и е составено од три еднакви хоризонтални ленти во црвена, бела и сина боја. На средината на белата лента се наоѓа грбот на Парагвај. Од едната страна е лицето на грбот на Парагвај кој се состои од два концетрични кругови во кои се наоѓа жолта ѕвезда петокрака околу која има зелено гранче а погоре стои слоганот REPUBLICA DEL PARAGUAY (шпански за „Република Парагвај“). Од задната страна на знамето се наоѓа задната страна на грбот, кој се состои од два концентрични кругови во кои се наоѓа жолт лав под црвената капа на слободата и мотото Paz y Justicia („Мир и правда“) додека пак на врвовот како и на претходниот грб се наоѓа слоганот Република Парагвај.

Симболизам[уреди | уреди извор]

Боите на актуелното знаме на Парагвај симболизираат:

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Знамиња на парагвајските департмани[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]