Знаме на Андора

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Андора
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 7:10
Усвоено 27 август 1971
Опис Вертикални три ленти во сина, жолта и црвена боја со националниот грб во средина.

Националното знаме на Андора било усвоено во 1866. Знамето е составено од три вертикални полиља, црвено, жолто и цино, со државниот грб на Андора во средината. Иако на прв поглед полињата се исти, сепак жолтото поле е за нијанса пошироко од останатите.[1]

Дизајнот на знамето е заснован на знамињата на Шпанија и Франција, двете држави што ја гарантираат независноста на земјата. Триколорот е земен од француското знаме како и синото поле. Црвеното и жолтото поле се преземени од шпанското знаме

Останати знамиња[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]