Знаме на Литванија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Литванија
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и граѓанско поморско знаме
Сразмер 3:5
Усвоено 1989, изменето во 2004
Опис Триколор со жолта, зелена и црвена боја.

Знамето на Литванија е хоризонтален триколор со жолто, зелено и црвено поле. Знамето е усвоено на 20 март 1989 година, две години пред Литванија да стекне потполна независност од СССР. Исто така, знамето се користело за време на периодот од 1918 до 1940 година. Тогаш знамето имало посветли бои. Последната измена што ја претрпела знамнето е во 2004 кога се сменети димензиите на знамето.

Други знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]