Знаме на Гернзи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Гернзи
}}
Употреба граѓанско и државно знаме граѓанско и државно знаме
Сразмер 2:3[1]
Усвоено 30 април, 1985
Опис Крст

Знамето на Гернзи е усвоено во 1985 година и се состои од црвениот крст на Св. Џорџ со додаден златен крст во средина. Златниот крст претставува го Вилим I Освојувачот, кој го имал за време на Битката кај Хестингс.

Пред 1985 година било користено знамето без златниот крст, еднакво на знамето на Англија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Guernsey; Flags of the World; (c.1996 - Present)