Знаме на Финска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Знаме на Финска
}}
Назив Национално знаме
Употреба Граѓанско и пловно знаме
Сразмер 11:18
Усвоено 1918
Опис Син крст на бела позадина.
}}
Варијанта на знамето на Финска
Назив Државно знаме
Употреба Државно и пловно знаме
Сразмер 11:18
Усвоено 1918
Опис Син крст на бела позадина со националниот грб во средина.
}}
Варијанта на знамето на Финска
Назив Морнаричко знаме
Употреба Воено и морнаричко знаме
Сразмер 11:19
Усвоено 1918
}}
Варијанта на знамето на Финска
Назив Претседателско знаме
Сразмер 11:19
Усвоено 1918

Знамето на Финска представува син Скандинавски крст на бела подлога. Сината боја ги симболизира езерата и небото на Финска, а белата - снегот и белите ноќи на Финска.