Знаме на Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Унгарија
}}
Употреба граѓанско знаме граѓанско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 1 октомври 1957
Опис три хоризонтални ленти во црвена, бела и зелена боја
}}
Варијанта на знамето на Унгарија
Употреба граѓанско и државно знаме граѓанско и државно знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 21 декември 1949
Опис Исто како и претходното.
}}
Варијанта на знамето на Унгарија
Употреба воено знаме воено знаме
Сразмер 3:4
Усвоено 1950
}}
Варијанта на знамето на Унгарија
Употреба пловно знаме граѓанско поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 1946
}}
Варијанта на знамето на Унгарија
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Сразмер 3:4
Усвоено 1946

Знамето на Унгарија е официјалното знаме во државата. Знамето е составено од три еднакви хоризонтални ленти во црвена, бела и зелена боја. Сегашната верзија на знамето е официјална од 1 октомври 1957 година. Унгарското знаме е многу слично со знамето на Бугарија, но разликата е во распоредот на лентите.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]