Знаме на Шведска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Шведска
}}
Сразмер 5:8
Усвоено 22 јуни 1906
Опис Знаме со скандинавски жолт крст на сина основа

Знамето на Шведска е сино знаме со скандинавски жолт крст што се протега од краевите на знамето. Се тврди дека знамето е инспирирано од грбот на Шведска од 1442. Крстот е од данското знаме и се сретнува кај сите скандинавски земји. Сината и жолта боја се националните бои на Шведска од времеро на кралот Магнус Биргерсон од 1275 година.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]