Прејди на содржината

Знаме на Хрватска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Хрватска
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 21 декември 1990
Опис хоризонтална тробојка во црвена, бела и сина, со грбот на Хрватска во средина
Творец Мирослав Шутеј

Знамето на Хрватска е едно од државните симболи на Република Хрватска. Се состои од три хоризонтални ленти, еднакви по димензија, во црвена, бела и сина боја, а во средината стои државниот грб на Хрватска. Знамето е познато и како Тробојница (на хрватски: Trobojnica).