Знаме на Малта

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Малта
}}
Употреба државно, управно пловно и морнаричко знаме вексиколошки опис
Сразмер 2:3
Усвоено 21 септември 1964
}}
Варијанта на знамето на Малта
Употреба пловно знаме граѓанско поморско знаме
Сразмер 2:3

Знамето на Малта е двобојно знаме со дел од државниот грб во горниот лев агол. Традиционално се верува дека боите од знамето ги дал Грофот Роџер од Сицилија во 1901 година. Како и да е сепак многу луѓе тврдат дека сето тоа сепак е легенда. Знамето било исто така под влијание на Витезите од Малта. Малтешкиот крст се користел и од Малтешките витези. Цивилното знаме на Малта е сосема различно и тоа е црвено со малтешки крст во средина.

Други знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]