Знаме на Холандија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Холандија

Знамето на Холандија има три хоризонтални пруги со следните бои: црвена, бела и сина. Размерот на должината и ширината изнесува 2:3. Ова знаме е најстаро тробојно знаме во светот, кое сè уште се користи. Ова не е прво холандско знаме. Кон крајот на XV век, секоја провинција имала свое знаме. Во текот на заедничките експедиции, почнале да се користат едноставни знамиња. Знамето на Холандија е едно од најстарите тробојни знамиња и најстаро тробојно знаме што е во употреба.

Поврзани и слични знамиња[уреди | уреди извор]

Знамиња што се слични на знамето на Холандија[уреди | уреди извор]

Знамиња што се слични со знамето на Холандија
Flag of Luxembourg.svg
Flag of Russia.svg
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg
Знаме на Луксембург Знаме на Русија Знаме на Панславизам
Flag of Croatia.svg
Flag of France.svg
Flag of Paraguay.svg
Знаме на Хрватска Знаме на Франција Знаме на Парагвај

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]