Знаме на Естонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Естонија
}}
Употреба граѓанско, државно и пловно знаме вексиколошки опис
Сразмер 7:11
Усвоено 21 ноември 1918
Опис Три хоризонтални ленти во сина, црна и бела боја.
}}
Варијанта на знамето на Естонија
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Сразмер 7:13
Усвоено 1991
Опис Три хоризонтални ленти, неспоени во слободниот дел и со националниот грб кон прицврстениот дел од знамето.

Националното знаме на Естонија е триколор со три хоризонтални полиња со сина, црна и бела боја. Естонското знаме за првпат се развеало во 1880-те. Првото естонско знаме се чува во Националниот музеј на Естонија.

Други знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]