Знаме на Романија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Романија
}}
Назив романски: Tricolorul
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 26 јуни 1848
24 април 1867
27 декември 1989
Опис Три вертикални ленти во сина, жолта и црвена боја.

Знамето на Романија (романски: Drapelul României) е официјалното знаме на државата. Знамето е тробојно и е составено од три вертикални ленти во сина, жолта и црвена боја со димензии од 2:3.

Ова знаме е доста слично со знамето на Молдавија и Андора, но за разлика од нив нема грб на самото знаме. Романското знаме е речиси идентично со знамето на Чад, кое пак се разликува во потемната нијанса на сината боја. Ова било причина за меѓународна реакција, кога Чад побарал Романија да го смени своето знаме, но Романија тоа го одбила[1].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Додадтни информации[уреди | уреди извор]

  • Năsturel, Petre Vasiliu, Steagul, stema română, însemnele domneşti, trofee (The Romanian flag [and] coat of arms; the princely insignias [and] trophies), Bucharest, 1903.
  • Popescu, Elena and Căzănişteanu, Constantin, Piese din colecţia de drapele a Muzeului Militar Central (Specimens from the flag collection of the Central Military Museum [of Romania]), in "Revista Muzeelor", year III, no. 2/1966.
  • Potoschi, A. and Velcu, A., Catalogul colecţiilor de steaguri, stindarde şi fanioane (The catalog of the collection of flags, standards and pennants), manuscript, Biblioteca Muzeului Militar Central.
  • Rosetti, Radu R., Când s-a adoptat steagul tricolor la noi (When the tricolour flag was adopted by us), in "Memoriile secţiunii istorice", 3rd series, vol. XI, 1930.
  • Sbierea, I. G., Ceva despre tricolorul român (A few words about the Romanian tricolour), in "Calendarul Minervei pe anul 1905", Bucharest, 1905.
  • Vasile, Alexandru, Drapelul este istoria întreagă a României (The flag is the entire history of Romania) in "Lupta întregului popor", no. 1 (3) of 1985.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]