Знаме на Луксембург

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Луксембург
}}
Сразмер 3:5
Усвоено 23 јуни 1972
Опис Тробојно знаме со сина, бела и црвена боја.

Знамето на Луксембург се состои од три хоризонтални полиња со бела, сина и црвена боја. Знамето за првпат се употребило во 1845 до 1848 и повторно вратено на 23 јуни 1972. Денес во Луксембург има некои иницијативи за смена на знамето со црвен лав, како што е денешното цивилно знаме на Луксембург.

Други знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]