Знаме на Словачка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Словачка
}}
Сразмер 2:3
Усвоено 3 септември 1992
Опис Пансловенски триколор со државниот грб во средното поле.

Националното знаме на Словачка е пансловенски триколор со три хоризонтални поставени полиња со црвена, сина и бела боја. На средното поле се наоѓа државниот грб на Словачка. Ова знаме се користи од 1992 година, но знамето датира од 1848 година кое е без грбот. Исто така, знамето било во употреба и пред Втората светска војна.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]