Знаме на Словенија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Словенија
}}
Сразмер 1:2
Усвоено 27 јуни 1991
Опис Триколор со државниот грб во горниот лев агол

Националното знаме на Словенија е знаме со три еднакви полиња, црвено, бело и сино. Во левиот горен агол се наоѓа државниот грб на Словенија што го претставува врвот Триглав. Слично на ова знаме Словенија користеше за време на СФРЈ, без грбот но со ѕвезда. Знамето е прифатено на 27 јуни 1991 година.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]