Знаме на Италија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Италија
}}
Употреба државно и управно пловно знаме национално знаме и државно поморско знаме
Сразмер 2:3 (воено знаме 1:1)
Усвоено 1 јануари 1948
Опис Три вертикални ленти во зелена, бела и црвена боја.
}}
Варијанта на знамето на Италија
Употреба пловно знаме граѓанско поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 9 ноември 1947
Опис Ист дизајн со државното, но има присуство на хералдички елемент.
}}
Варијанта на знамето на Италија
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 9 ноември 1947
Опис Ист дизајн со државното, но има присуство на хералдички елемент.

Знамето на Италија е официјалното знаме на оваа јужноевропска држава. Знамето е често наречено „триколор“ и е составено од три еднакви вертикални ленти во зелена, бела и црвена боја. Денешната варијанта на знамето била во употреба од 19 јуни 1946 година и официјално усвоено на 1 јануари 1948 година.[1] Знамето на Италија е слично со знамето на Мексико, но разлика има во димензиите, но и знамето на Мексико има грб во средината и е постаро.

Бои[уреди | уреди извор]

Опис Бриј RGB CMYK HTML
Зелена 17-6153 TC 0-146-70 100-0-100-00 #009246
Бела 11-0601 TC 255-255-255 0-0-0-0 #FFFFFF
црвена 18-1662 TC 206-43-55 0-100-100-00 #CE2B37

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Costituzione della Repubblica Italiana Art. 12, 22 декември 1947, pubblicata nella Gazzetta Ufficiale n. 298 del 27 декември 1947 ed. straord. (published in the Official Gazette [of the Italian Republic] No. 298 of the 27 декември 1947 extraordinary ed.) "La bandiera della Repubblica è il tricolore italiano: verde, bianco e rosso, a tre bande verticali di eguali dimensioni"

Надворешни врски[уреди | уреди извор]