Знаме на Русија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Русија
}}
Назив Триколор
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и граѓанско поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено де факто 25 август 1991, официјално 11 декември 1993
Опис Три хоризонтални ленти во бела, сина и црвена боја.[1]
}}
Варијанта на знамето на Русија
Назив Андреевско знаме
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Усвоено 1991
Опис Бело знаме со дијагонални сини ленти.
}}
Варијанта на знамето на Русија
Назив Триколор
Употреба историско решение кое се користело во минатото, но денес е напуштено.
Сразмер 1:2
Усвоено 22 август 1991
Опис Исто како државното, но со мала разлика во боите

Државното знаме на Руската федерација претставува правоаголник со три бои, од кој најгорната е бела, средната е сина и најдолната е црвена. Ширината и должината се во размер 2:3.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. President’s Order No. 2126 of 11 December 1993.

Поврзано[уреди | уреди извор]