Знаме на Кувајт

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Кувајт
}}
Употреба граѓанско, државно и пловно знаме граѓанско и државно знаме, национално поморско знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 7 септември 1961
Опис Хоризонтални три ленти во зелена, бела и црвена боја со црн трапез од страна.

Знамето на Кувајт (арапски: علم الكويت) е националното знаме на државата и било усвоено на 7 септември 1961, додека официјално прифатено на 24 ноември 1961.

Пред 1961 година знамето на Кувајт било црвено и бело. Денес знамето има пан-арапски бои и ги има следните значења: црната боја го претставува поразот на непријателот, црвената е бојата на крвта на кувајскиот меч. Белата боја претставува чистота, додека зелената е боја за плодноста на земјата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]