Знаме на Бангладеш

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Бангладеш
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 3:5
Усвоено 17 јануари 1972
Опис Црвен диск на зелена основа.
Творец Куамрул Хасан
Цивилно знаме.
Цивилно знаме.
Првото знаме на Бангладеш.

Знамето на Бангладеш (бенгалски: বাংলাদেশের জাতীয় পতাকা) официјално било усвоено на 17 јануари 1972. Тоа е засновано на слично знаме кое се користело за време на Бангладешката војна за слобода во 1971. Подоцна од дискот била отстранета картата на Бангладеш по наредба на генералот Абул Манзур. Знамето се состои од црвен диск на зелена основа. Црвениот диск го озналчува сонцето кое изгрева над Бангал и крвта пролеана за независност на татковината. Зелената основа ја претставува природата на Бангладеш. Цивилното знаме е малку поразлично и во него доминираат црвената или белата боја.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]