Знаме на Иран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Иран
Flag of Iran before 1979 revolution

Знамето на Иран е официјалното знаме на државата усвоено на 29 јули 1980 година. Денешниот дизајн на знамето е како резултат на Иранската револуција. Знамето е составено од три хоризонтални ленти во зелена, бела и црвена боја. Во средината на знамето се наоѓа грбот на Иран во црна боја што всушност е стилизирана форма на зборот „Господ“. Исто така, на самата граница на црвената и зелената лента има натпис на куфичко писмо во бела боја. Натписот значи „Господ е голем“ и се повторува 22 пати што се совпаѓа со 22 ден од 11 месец, денот кога била Исламската револуција.

Симболизам[уреди | уреди извор]

Боја Опис
Зелена Симбол на надежта и развојот
Бела Симбол на честа и мирот
Црвена Симбол на храброста и љубовта

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]